Sanatatea incepe cu un ORAR FIX DE MASA

 

Este vorba despre o regula simpla si destul de veche legata de alimentatie - in fiecare zi se va manca la aproximativ aceleasi ore! Cu toate acestea cei mai multi dintre noi o ignora in mod regulat. Motivele sunt multe si de obicei variaza de la lipsa de timp pana la stres sau obisnuinta. De la saritul peste masa de dimineata, pana la mancatul pe fuga, oamenii se adapteaza problemelor si nu corpului lor. Iar asta e cat se poate de nociv, cu efecte nedorite nu numai asupra siluetei, ci si in ceea ce priveste intregul bioritm care nu isi gaseste niciodata echilibrul.

Pe langa efectele benefice pentru sanatate, orarul strict de masa reprezinta ancora voastra zilnica. O sa avetI cateva momente pe zi in care stiti ca trebuie sa luati o pauza de la ceea ce faceti, iar in timp veti invata ca nu e un efort foarte mare sa urmati acest program. O sa descoperiti ca deveniti persoane mai organizate, care isi rezolva altfel problemele legate de locul de munca, familie sau orice situatie in care va puteti gasi zilnic. Acest orar strict de masa va va schimba complet modul in care va veti aborda ziua.

Iar pentru realizarea acestui deziderat trebuie sa avem in vedere 2 principii extrem de importante, si anume:

 

1.     Respectarea meselor

Orice dieta si orice schimbare a obiceiurilor alimentare trebuie sa inceapa cu ințelegerea si acceptarea faptului ca nu se sare peste nici o masa, deoarece in acest fel apar dezechilibre in organism si mai devreme sau mai tarziu probleme de sanatate. Si aici nu ma refer doar la persoanele care au probleme cu greutatea ci si la cei care doresc sa isi imbunatațeasca stilul de viața.

 

Astfel, un program alimentar sanatos si echilibrat trebuie sa cuprinda:

 

• 3 mese principale

• 2 gustari

 

Poate parea o impartire aleatorie, dar acest sistem de dozare a alimentelor pe parcursul unei zile, tine de felul in care corpul vostru poate fi ajutat sa digere si sa asimileze toate substantele nutritive de care are nevoie. Nu sunt niste mese stabilite intamplator pentru a crea senzatia de satietate. Cele trei mese principale au rolul lor bine stabilit si va vor ajuta sa aveti un orar culinar cat mai sanatos.

Normal ca o sa fi e greu sa va obisnuiti cu noul vostru program, dar e un efort mic care aduce beneficii foarte mari.

Gustarile au si ele scopul lor precis. Acela de a asigura aportul de energie dintre mese, asigurand o continuitate fireasca a programului vostru zilnic, fara momente in care sa simtiti ca sunteti la capatul puterilor, si care sa va duca spre tot felul de ciuguleli nesanatoase. Organismul vostru va primi exact substantele de care are nevoie atunci cand necesita acest lucru, iar nivelul glicemic va ramane constant.

In mod paradoxal cu ajutorul celor 5 mese zilnice se poate consuma o cantitate mai mica de alimente decat in cazul programului clasic de 3 mese pe zi, deoarece in ultimul caz mesele sunt spațiate de intervale mari de timp. Cu alte cuvinte cei care isi iau micul dejun la 7.00 vor consuma mult mai multe calorii la pranz faţa de cei care isi programeaza o gustare la ora 11 deoarece senzația de foame aparuta in intervalul de aprox 5 ore de pauza alimentara ii va determina sa isi umple farfuria pana la refuz.

De asemenea porționarea rației calorice in 5 mese pe zi este de ajutor si la menţinerea unui tub digestiv sanatos. Ingerarea unei cantitaţi mai mici la intervale regulate de timp si pastrarea acestui obicei sanatos in timp, va putea remedia si simptome precum: balonarea, greața saui tulburarile de tranzit intestinal.

 

2.     Respectarea intervalului de 3-4 ore intre masa ultima a zilei si culcare.

 Intervalul orar dintre ultima hrana a zilei si odihna are rolul de a veni in ajutorul corpului cu o perioada in care sa putem asimila sanatos alimentele pe care le consumam inainte de culcare. Daca mancam tarziu, dupa care mergem direct la culcare, nu lasam destul timp glucozei pe care o introducem in organism sa se dilueze prin ardere.

 Alte reguli generale ale unui program de masa sanatos, care trebuie avute in vedere, sunt:

– micul dejun este obligatoriu si trebuie consumat la aproximativ ora dupa trezire;
– la 3 ore de la micul dejun alocați 10-15 minute pentru o gustare, si aici nu ma refet la chipsuri, dulciuri, mancare tip fast-food sau produse de patiserie, ci la o gustare cat mai sanatoasa, care va consta in fructe, iaurt degresat, sau produse pe baza de cereale;
– la alte 3 ore dupa prima gustare luați pranzul;
– intre pranz si cina (de preferat in jurul orei 16.00) este bine sa luați a doua gustare a zilei;
– cina de perferat nu trebuie sa fie consumata mai tarziu de ora 19.00

 

Astfel, veti vedea pe propria piele ca un program fix al meselor are multiple beneficii asupra starii de sanatate. Caci, pe langa scaderea in greutate, stimularea metabolismului si cresterea nivelului de energie al organismului sunt doar cateva din “minunile” pe care le poate face respectarea orelor fixe de masa.

 


Lasă un mesaj

CAPTCHA

Sunt de acord cu termenii si conditiile