Un subiect aparte si foarte important il reprezinta fructele: cand le consumam, cum le consumam, in ce cantitati, cum le combinam – sunt intrebari frecvente care mi se pun.
Cand le consumam?
Fructele sunt ideale pe stomacul gol, fie ca un mic dejun, fie ca gustari, la un interval de min 2 h dupa o masa principala.
De asemenea, inainte și după sport - corpul va folosi zaharurile din fructe ca sa-și ia doza de energie necesara inainte de un antrenament, dar și ca sa “refaca” nivelul de energie pierduta dupa un antrenament.
Nu mancam fructe imediat după masa - deoareve imediat cum fructul vine în contact cu mancarea din stomac și cu sucurile digestive, intreaga masa de alimente incepe sa se “strice”. Orice proteina din stomac va suferi o stagnare digestiva, orice carbohidrat va fermenta. Totul devine acid.
Cum le combinam?
Fructele intre ele se pot combina, cu exceptia pepenelui rosu, care are puterea de digestie cea mai rapida si se va consuma intotdeauna singur, neasociat cu niciun alt fruct.
Ideal ar fi ca fructele din anumite grupe, sa se combine intre ele pentru o digestie mai usoara, cum ar fi citricele, este recomandat sa se combine intre ele, ca de exemplu: un kiwi, cu un ananas, cu o portocala. De asemenea, putem combina intre ele fructele cu un nivel de zahar mai ridicat, cum ar fi: struguri, caise, nectarine, dar, nu este o mare greseala daca combinam o banana cu un pic de ananas – nu este un capat de lume.
Bananele contin magneziu, zinc, vitamina A si C, potasiu si fibre. Nu sunt recomandate diabeticilor, deoarece au un continut ridicat de zahar. In cazul persoanelor care au o digestie sensibila, pot actiona ca si laxative.
Portocalele sunt bogate in vitamina C, dar si in fibre, calciu, fosfor si zinc. Portocalele au proprietati diuretice. Mandarinele au un contin vitamina C, fibre, fosfor, calciu si sunt antioxidante. Kiwi este un fruct bogat in vitamine si minerale. Contine, in principal, fier, calciu, fosfor, acid folic si magneziu. Regleaza tranzitul intestinal lent.
Despre ananas ce pot sa va spun? Ananasul este foarte util si foarte cautat si recomandat in dietele de slabire, deoarece dreneaza foarte bine limfa, este un aliment cu calorii negative si este un foarte bun anticelulitic si diuretic Deci consumati cu incredere ananasul!. Ananasul contine fibre, vitamina A, apa, contine fier, magneziu si potasiu. Nu este recomandat persoanelor care sufera de gastrita, deoarece poate accentua durerile gastrice.
Fructele de padure au o cantitate enorma de antioxidanti si poate putina lume stie ca ele nu isi pierd bagajul nutritional, chiar daca le folosim pe cele congelate. Acum ca este sezonul lor, profitati si consumati din plin fructe de padure proaspete!
Da, marul! Ce spune doctorul? Nicio zi fara mar! Marul pot sa spun ca este un fruct atat de complex pentru ca este indicat in toate afectiunile, inclusiv in diabet, inclusiv in hipertensiune, mai ales in bolile cardiovasculare, prin continutul mare de fibre, de vitamina C. Prin aportul acesta mare de fibre ne ofera si o senzatie de satietate precoce. Merele au in compoziţie minerale precum magneziu, calciu, cupru, dar şi o serie de vitamine, cu precădere vitamina C. Un rol important il au pectinele care participa la buna functionare a aparatului digestiv, regland peristaltismul intestinal şi absorbind deşeurile si toxinele, putand preveni astfel cancerul de colon. Prin vitamina A se stimuleaza secretia mucusului intestinal, care are rol protector şi participa la prevenirea ulcerului, dar şi la dezinfectia intestinului.
Un alt rol important al pectinelor din mar este acela de a scadea valoarea colesterolului sangvin, fiind un adjuvand natural tratamentului hipocolesterolemiant. Un mar mediu verde nu contine mai mult de 80 de calorii. Consumati mere – fac foarte bine!
In ce cantitate consumam fructele? Pentru ca e adevarat, nimic in exces nu face bine..., ca si gustare putem consuma un maxim de 250 - 300 de grame de fructe de sezon - ar fi arhi-super-suficient sau, ca un mic dejun putem sa ajungem pe la un 300-350 de grame.
De asemenea, mai vreau sa subliniez un aspect foarte important. Multa lume imi cere sa le dau in dieta fresh-uri de fructe, pentru ca prefera fresh-urile si nu fructele crude, ca atare. Ma veti intreba cum e de pfererat consumul fructelor? Fresh sau fructul ca atare? Daca ma intrebati, din punctul meu de vedere recomand fructul ca atare, deoarece din punct de vedere nutritional este mult mai benefic pentru organism, pentru ca ne extragem si vitaminele pe care le contine coaja, ne extragem si fibrele, si mai ales ne ofera o senzatie de satietate mai precoce, zaharul absorbindu-se treptat, iar nivelul de glicemie reglandu-se astfel pentru mai mult timp. Pe cand un fresh contine in primul rand mult mai multe calorii. Pai cum asa, veti spune beau un fresh de portocale – mananc o portocala, este acelasi lucru. Nu este chiar asa deoarece mananc o portocala mananc 70 de calorii pe cand pentru a-mi face minimum 200 ml de fresh de portocale va spun eu ca trebuie sa stoarcem 2-3 portocale. Corect?
Deci fresh = aport caloric, lipsa de fibre si de nutrienti. Pentru cei care nu au intolerante digestive si nu pot primi fructul ca atare in stare solida, ocazional se va consuma si fresh-ul de fructe
DA, fructele sunt cele care te scapa de kilogramele in plus, fructele iți ridica cel mai mult energia, iti detoxifica organismul, iti regleaza tranzitul intestinal, iti regleaza glicemia… cu o conditie: sa le consumi CORECT!
VERA MED CLUB FAMILY S.R.L.
Telefon:
Email: