Obezitatea infantila este un fenomen care ma ingrijoreaza din ce in ce mai mult. Prin prisma specialitatii mele mi-a fost dat sa constat faptul ca in ultimii 2-3 ani numarul copiilor supraponderali, deci implicit obezi, nu s-a dublat dragii mei, s-a triplat!!! Cum e posibil sa ajungem in topul Europei in obezitate infantila???!
Vreu sa trag un semnal de alarma! Copiii nu au nicio vina, ei sunt victimele parintilor si ai celor care au grija de copii, pentru ca pana la 6-7 ani, copilul va manca ce i se da, ce vede in casa, ce i se ofera. Rolul de parinte este o arta, dar oare cati dintre noi ne si incumentam sa o si practicam. Da, ne dorim copii, dar diferenta intre a-ti dori copii si a sti ce implica acest fapt este fooaaarte mare! Copiii vin pe lume cu multe rezervoare goale, rezervoare pe care noi parintii suntem datori sa le umplem, cu dragoste, cu iubire, cu responsabilitate, cu o curatenie sufleteasca… si lista poate continua.
Factorii predominanti, principali care stau la baza obezitatii infantile:
1. Cei 7 ani de acasa - pe primul loc, pana la alimentatie, sunt cei 7 ani de acasa, acei ani care definesc pana la urma destinul copilului. Cei 7 ani de acasa care sunt atat din punct de vedere al cresterii copilului intr-o armonie pe care ne-o dorim cu totii, cat si din punct de vedere culinar. Si aici as face o paranteza, mai ales din punct de vedere culinar! Pentru ca alimentatia este totul, alimentatia se face, dupa cum stim toate mamicile, inca din viata intrauterina – de atunci ai tu grija ca mamica ce sa mananci, ce sa faci, ca pruncul, acea viata care creste in tine, sa se dezvolte in parametrii optimi si sa fie sanatos.
2. Alimentatia - este extrem de importanta. Alimentatia trebuie sa fie rationala, facuta cu cap, inca din primele ore de viata. Copilul va manca ce i se va da, ce va vedea si nu exista copil care sa nu primeasca ceva, daca nu a fost invatat sa primeasca acel ceva. In copilarie ne formam gusturile, astfel ca, ideea este ca incepand cu diversificarea alimentelor copilul trebuie obisnuit cu absolut orice aliment, sa ii introducem treptat cate putin din fiecare aliment. Trebuie sa perceapa gusturile: acru, dulce,sarat, amar. El trebuie sa fie obisnuit cu toate categoriile alimentare. Chiar nu sunt de acord cu noile tendinte in veganism, in raw veganism, in vegetarianism, pentru ca noi suntem un popor cladit sa mancam din toate categoriile alimentare. Precum nordicii consuma foarte multa carne, precum asiaticii consuma foarte mult orez, noi romanii mergem pe o dieta de tip mediteranean, deci nu ar trebui sa excludem vreo categorie alimentara. Si nu vorbesc aici neaparat de fructe exotice, vorbesc de fructe autohtone: gen un mar, o para, o pruna – nu sunt familiariizati, nu stiu sa le consume. Si asta unde isi are originile? Tot in familie, va spun eu. Insa, pericolul care ne pandeste la fiecare pas este acest fast-food, dragii mei! Mi se pare inadmisibil sa comercializam copiii in reclamele pentru fast-food, pentru anumite dulciuri sau bauturi carbogazoase. Acest tip de alimentatie fast-food foloseste o lista intreaga de E-uri, care vor da dependenta. Dar daca noi ca parinti ne-am aloca un pic de timp si copiilor, un timp minim pentru a le pregati o gustare pentru la scoala, un mic dejun si nu obisnuinta aceea in fuga cotidiana “Ia mama banul de buzunar si cumpara-ti tu de la scoala, de la bufet ceva…” totul ar sta altfel.
3. Influenta mass-mediei - care are un impact naucitor asupra copilului de azi, viitorului adult de maine. Atentie la reclamele atat de frumos cosmetizate, sunt realmente o adevarata otrava pentru copiii nostri - dulciurile, bauturile carbogazoase, si tot felul de alimente care sunt atat de frumos colorate, frumos ambalate ca iti vine sa le mananci cu ochii. Dar, oare cati dintre noi, cei care cumparam astfel de produse citim si eticheta? Cititi eticheta dragi parinti, fiti atenti la toate E-urile continute de acel produs si la toata compozitia produselor in ambalaje frumos colorate - este fantastic de important de retinut aspectul acesta. Nu exista ne grabim cand este vorba de copilul nostru, nu exista nu am timp!
4. Sedentarismul - este un alt factor determinant, extrem de important, primordial as spune in obezitatea infantila. In zilele noastre aproape ne nastem cu tableta sau cu telefonul in mana. Avem treaba in casa, nu conteaza ca acel copil are 7-8 luni: “Ia mami telefonul, ia tableta sa te joci”. Unde credeti ca ne va duce lucrul acesta? Copiii trebuie incurajati si sustinuti sa faca sport si miscare! In perioada de crestere miscarea este esentiala, chiar este o necesitate si nu un moft! Imi aduc aminte ca noi, de dimineata pana seara bateam strazile, aleile din spatele blocului, saream coarda jucam sotronul, elasticul, baschet, fotbal, orice. Acum am multi copii care vin la mine la cabinet si cand ating tema aceasta, a miscarii, imi spun fetite de 12-14, 15 ani ca nu stiu sa sara coarda… Cum e posibil asa ceva? Parintele ar trebui ca apropo de “Ai fost cuminte?” nu sa il recompenseze cu “O sa-ti cumpar o tableta mai performanta, o sa-ti cumpar un calculator nou!”, ci haideti sa alegem niste masuri mai in aer liber, masuri mai constructive pentru copilul nostru, pentru ca pana la urma prefer sa fie suparat acum si sa-mi multumeasca mai tarziu. Cum si copilul meu are niste ‘sechele” dar foarte constructive, iar acum la 20 de ani imi multumeste pentru ca: “Nicio masa fara legume!” el acum a inceput sa spuna tuturor: “Dar legumele unde sunt? Legumele trebuie sa fie pe masa. Nicio masa fara legume!”, dar copilul meu nu stie ce este acela spital sau medicamente… Deci atentie mare la consumul de internet si jocuri virtuale pe …calculator, in detrimentul miscarii in aer liber!
5. Statusul socio-economic - este un alt factor deloc de neglijat. O sa radeti, dar eu am ajuns la concluzia: cu cat nivelul de trai este mai ridicat cu atat suntem mai bolnavi si copiii nostri sunt mai bolnavi. O sa ma intrebati: pai cum e posibil asa ceva, eu am bani, eu imi permit… Tocmai ca avem bani si ne permitem: sa comandam tot felul de mancare, de semipreparate extrem de scumpe. Pe cand cel din mediu rural are cartoful in curte, are ceapa in curte, nu are carnita in fiecare zi la masa, are vaca in curte, si acel copil creste extrem de sanatos, va spun eu.
In urma cu 2 ani OMS-ul a ajuns la o concluzie infioratoare dragii mei: faptul ca generatia aceasta este prima generatie de copii, care va muri inaintea parintilor…
Sunt foarte multe de povestit pe tema obezitatii infantile, si tocmai de aceea va promit ca voi reveni pe fiecare segment de vasta in parte al acestui capitol pentru ca, pe de-o parte votrbim de segmente de vasta diferite: 0-7 ani / 7-14 ani, 14-18 ani si este necesara o atentie selectiva pe aceste grupe de varsta, vorbim de patologii sau nu asociate, vorbim de copii sportivi, copii bolnavi, copii mai hiperactivi, mai depresivi…
Si daca ma veti intreba cand e necesar sa consult un medic nutritionist pentru copilul meu? Chiar daca niciodata nu poti sti exact care este momentul, dar sigur poti anticipa: il vad pe copil ca are un apetit mai mare la mancare, il vad ca o ia pe calea dulciurilor, il vad ca manifesta un interes crescut pentru un anumit grup alimentar sau pur si simplu trag un semnal de alarma, cand il vad pe copilul meu ca incepe sa se “pufoseasca” - apeleaza la un prieten, adica la un medic specialist in nutritie!
VERA MED CLUB FAMILY S.R.L.
Telefon:
Email: