Incredibil dar adevarat - O poveste cu final fericit

 

In vara anului 2010 imi vedeam sotul schimbat pe zi ce trecea (si nu in bine!); slabise foarte mult, avea o paloare cadaverica, bea extrem de multa apa si tot timpul se plangea ca este obosit.

Ca mai toti barbatii, refuza sa mearga la analize, pana cand, intr-o zi l-am luat la propriu pe sus si l-am dus la un laborator. Era deja septembrie cand temerile mele (nerostite pana in acel moment) erau confirmate – sotul meu a fost diagnosticat cu Diabet Zaharat, insulino-dependent si, in secunda doi, medicii au vrut sa-l treaca pe insulina.

Prin prisma profesiei mele constientizam (mai mult decat mi-as fi dorit) ce implica acest lucru si ce impact avea asupra viitorului unui barbat tanar (de abia implinise 44 de ani).

Nu avea niciun sens sa scormonesc in trecut sau sa caut vinovati. Din start m-am opus vehement la insulina sau alta forma de medicatie si am decis impreuna sa mergem pe metodele si cunostintele mele medicale si, doar in cazul cand acestea nu functionau, ne vom gandi si la un plan B.

 

Ideea implica schimbarea radicala a stilului de viata si primordial, ALIMENTATIA.

 

Practic, pasii au fost urmatorii:

1.  Stabilirea unui program de masa fix (manca din 2 – 2,5 ore).

2.  Cantarirea alimentelor (extrem de importanta in Diabetul Zaharat).

3.  Introducerea in alimentatia zilnica a cerealelor integrale si semintelor, combinate cu: iaurt, sana sau kefir, semi-degresate. Aici as aminti: fulgi ovaz, tarate grau, seminte in, chia, mustar, merisor, etc.

4.  Obligatoriu au fost 3 ceaiuri pe zi, in diverse combinatii, baute dupa fiecare masa principala (urzici, cozi cirese, teci fasole, dud, afin, zmeur, ienupar, soc) – Atentie! Aceste ceaiuri au fost in functie de analizele sotului meu.

5.  Pe post de indulcitor, unde era cazul, am folosit fructoza sau stevia.

6.  I-am introdus diferite suplimente alimentare naturale, pe care i le schimbam la 2-3 luni.

7.  INDISPENSABILA (si nu vorbesc doar in cazul Diabetului Zaharat) este miscarea. Zilnic Lucian facea minim 30 minute sport (banda, bicicleta, inot…)

8.  Odihna are si ea un rol fundamental (din fericire orele de somnn ale sotului erau si inainte sfinte, asa ca aici nu am avut niciun aport)

 

Inca din primele saptamani au inceput sa apara rezultatele: incepuse sa ia in greutate, culoarea ii revenea in obraji, iar glicemia ii scazuse considerabil.

 

Evident ca acest lucru l-a motivat si mai tare sa mearga pe acest drum si iata-ne acum, dupa 10 ani, ca suntem in regula cu analizele (neluand niciun medicament, nu mai vorbesc de insulina), este un alt om, duce o viata normala, respectand doar niste reguli de bun simt, pana la urma. Pot spune ca ”a tras lozul castigator”!

 

Am amintit acest caz tocmai ca sa subliniez faptul ca reprezentam, pana la urma, suma actiunilor noastre.

 

Organismul nostru este extrem de inteligent si are o capacitate de aparare fenomenala, el trimitandu-ne mereu semnale pe care noi suntem prea ocupati sa le bagam in seama (de la o simpla durere de cap, balonare, constipatie…).

 

Toate aceste semne trebuiesc luate in seama din fasa, pentru a NU ajunge in situatii limita.

 


Lasă un mesaj

CAPTCHA

Sunt de acord cu termenii si conditiile