De ce acumulăm toxine in organism?
Organismul este un imens depozit de toxine si deseuri. Zilnic suntem asediati de un numar catastrofal de toxine, venite atat din exterior (fructe si legume stropite cu pesticide si ierbicide, E-uri nelipsite din alimente, vase din aluminiu in care gatim, cosmetice cu care ne ingrijim, aerul poluat, etc), cat si din interior, produse de propriul organism (radicalii liberi) toxine provenite din degradarea alimentelor.
Importanța sistemului digestiv in detoxifierea organismului.
COLONUL este cheia sistemului digestiv in curatarea organismului si este foarte necesar sa intelegem ca detoxifierea este o necesitate si nu un moft, este un proces care trebuie facut cu mare prudenta si cat mai natural posibil. In afara de colon trebuie vizate urmatoarele organe: plamani, rinichi, piele, ficat.
FICATUL este unul dintre cele mai mari organe din corp, cu cele mai multe si complexe functii:
de stocare a fierului si vitaminelor;
secretorie si excretorie;
metabolica.
Ficatul efectueaza peste 400 de functii in interiorul corpului nostru, incredibil dar adevarat!
El analizeaza fiecare aliment solid sau lichid ingerat, hotarand ce pastreaza si ce elimina (imaginati-va sectia UPU de primiri-urgente, acolo unde se face trierea pacientilor nou-veniti ...).
In momentul in care suprasaturam ficatul cu diverse noxe (din alimentele grase si intens procesate, alcool, fumat, sucuri carbogazoase, fast food, sedentarism, poluare, etc) pot aparea primele SEMNALE DE ALARMA: oboseala, crestere in greutate, dureri de cap, dureri in partea dreapta, decolorarea pielii, etc
PIELEA
O detoxifiere a pielii este necesara la maxim 5-6 luni si se poate realiza usor si acasa; sunt cativa pasi la indemana oricui:
periajul uscat al pielii dimineta si seara va stimula circulatia sangvina precum si sistemul limfatic (stim ca limfa nedrenata va duce la celulita, dar nu numai);
dusuri alternative apa rece/ apa calda (5-6 sedinte de cate 3-4 secunde fiecare);
bai calde seara, inainte de culcare, in care puteti adauga: o ceasca de bicarbonat de sodiu, doua cesti de sare marina si diverse uleiuri esentiale.
Exista si metode profesioniste, care se realizeaza in centrele SPA si care constau in procedee de exfoliere a pielii sau impachetari cu namol, dar eu as fi extrem de multumita daca macar pe cele de acasa, le-ati face o data la 5 luni!
CE AVEM DE FACUT?
In primul rand ar trebui sa ne orientam spre o alimentatie sanatoasa si corecta. Aici as puncta cateva aspecte:
nicio zi fara fructe si legume proaspete (de preferat in mare parte sa fie crude): grapefruit, ananas, struguri, mere, telina, morcovi, avocado, pepene verde, etc.;
hidratarea este extrem de importanta pentru o buna functionare a ficatului, si nu numai (imaginati-va: asa cum noi avem nevoie sa ne spalam zilnic ca sa fim curati, exact acelasi lucru se intampla si cu organele noastre interne). Ar fi ideal sa adaugati in apa plata si niste zeama de lamaie, dar fara a exagera;
consumul de cereale integrale sa nu lipseasca din alimentatia cotidiana (orez brun, paste integrale, fulgi de ovaz sau secara, seminte de in, canepa, dovleac si floarea soarelui, paine neagra, fructe Goji, etc.);
consumul grasimilor SANATOASE (migdale, miez nuca, peste, avocado, alune de padure, etc);
sucul de sfecla si patrunjel ajuta foarte mult la regenerarea functiei hepatice;
ALCOOLUL este cel mai mare dusman al ficatului; acesta va folosi o foarte mare cantitate de energie pentru a-l elimina si purifica sangele;
a se evita fumatul si cafeaua in exces, precum si noptile nedormite;
exercitiile fizice adaptate fiecarui individ in parte ajuta foarte mult in buna functionare a intregului organism.
Cum se face o cura de detoxifiere?
Detoxifierea ar trebui facuta regulat, la maxim 6 luni (ideal ar fi la fiecare schimbare de anotimp), nu doar dupa o perioada de excese culinare. O cura de detoxifiere ar trebui sa tina minim 7 zile si maxim 21 zile si presupune un regim alimentar usor, cu cat mai multe alimente naturale, neprocesate, foarte multe lichide: apa = primordiala (minim 3L/zi), ceaiuri, fresh-uri de legume si fructe (cat mai de sezon) si, concomitent cu toate acestea: sport, masaj, sauna, reflexoterapie, plimbare in aer liber.
Reguli de urmat in detoxifiere
STOP! cafea, fumat, alcool, excitante, sucuri acidulate si, pe cat posibil, carne cat mai putina. Practic se consuma fructe uscate (smochine, curmale, stafide, miez nuca, nuci caju, migdale, fistic) ( - atentie la cantitati! nu peste 40 gr./zi!), in locul produselor rafinate = „albe” se vor folosi cele integrale = cat mai „negre” (orez, paine, paste, zahar, etc), ceaiul verde sau negru reprezinta un aliat de nedejde in detoxifiere (Atentie la hipertensivi!);
Se va utiliza doar ulei presat la rece pentru stimularea functiilor de detoxifiere ale organismului si „abuzati” de tot ceea ce inseamna mirodenii: patrunjel, marar, cimbru, oregano, rozmarin, etc.
Cand e necesara o cura de detoxifiere?
Primele indicii care trag semnalul de alarma:
-balonarea, constipatia, probleme digestive
-stare de oboseala nejustificata, plictiseala, apatie
-somnolenta, lipsa puterii de concentrare
-nervozitate, migrene
-fecalele au un miros extrem de neplacut, transpiratia la fel
-limba prezinta dimineata depozite albicioase
-nevoia de dulciuri e tot mai acuta
-hemoroizi.......si lista poate continua.
SUBLINIEZ! Nu oricine poate apela la aceste cure de detoxifiere (copii, adolescenti, femei insarcinate, care alapteaza, diabetici, pacienti cu boli renale, varstnici, etc.) si, de preferat, cand ne hotaram sa urmam o detoxifiere, sa fim sub supravegherea unui medic.
FOARTE utile in detoxifierea organismului sunt si anumite ceaiuri: anghinare, armurariu, papadie, sunatoare, verde, urzici, tintaura, etc. Dar, ATENTIE!, ele nu pot fi baute oricum si de oricine (de exemplu, un hipertensiv nu are voie ceai verde, intr-o talasemie nu bem ceai de urzica, etc).
De aceea as dori sa subliniez inca o data, importanta analizelor de facut INAINTE de a ne apuca de o detoxifiere, precum si consultarea unui medic specialist, pentru a nu ne risca sanatatea in nici un fel.
In concluzie, pot spune ca sunt adepta unei alimentatii echilibrate din care sa ne luam tot ce are nevoie organismul.
Hipocrate spunea „Natura insasi e cel mai bun medicament!”. Poate ca sunt eu putin depasita de „marile” performante facute in industria farmaceutica, dar cred mai degraba in beneficiile sucului de ridiche sau ceapa, decat in efectele unui „minunat” antibiotic de ultima generatie.
Va rog, NU asimilati detoxifierea cu clisme repetate, laxative si diuretice care scot toate mineralele din organism!
Detoxifierea trebuie facuta ”cu cap” si nu la voia intamplarii, numai pentru faptul ca este in trend ...
VERA MED CLUB FAMILY S.R.L.
Telefon:
Email: