Ce ne facem de sarbatori ?

 

dietepersonalizate

 

Sarbatorile de iarna sunt la un pas de noi si, din ce in ce mai frecvent, ma confrunt cu intrebarea: “….. si de Craciun? … ce-o sa ma fac?” sau, “n-o sa pot manca si eu o sarma, un carnat?..” , s.a.m.d. Oare chiar am ajuns sa fim subjugati de mancare?? Placerea de a manca MULT este chiar de necombatut? Parca aud: “dar ce Dumnezeu, e Craciunul si vreau sa ma simt bine, sa mananc din toate, … sunt om si eu !!! ”… eu as adauga: SUNT ROMAN!! si nu pot dezminti acest lucru pentru ca suntem un popor de mancaciosi, ne-am dezvoltat de-a lungul deceniilor un adevarat “cult” pentru mancare din belsug. Senzatia de “bine“ pe care o simtim cand ne desfacem un nasture de la pantalon, fusta, dupa o masa copioasa, este de-a dreptul PATOLOGICA; credeti-ma ca suntem de-a dreptul jalnici, ne omoram cu mana noastra, si ceea ce este mai grav…ne “omoram” copiii.

 

Vine Craciunul, Revelionul, vin mai multe zile libere cand, ne odihnim (dupa un an greu), mancam, bem, si tot asa. Urmeaza umplerea sectiilor de chirurgie, gastroenterologie, medicala, etc, datorita exceselor culinare facute in aceste zile. Credeti-ma, este tabloul TIPIC al romanilor de Paste, Craciun, Revelion. Eu nu pot intelege un lucru: este CRACIUNUL – bun, si acest eveniment implica in prim plan pe “maria sa - PORCUL”, acompaniat de vestitele sarmale romanesti, carnati, salate grele, cozonaci, prajituri, etc. De ce trebuie sa fie asa?

 

Care traditie spune ca trebuie sa mancam de Craciun toate acestea?? De ce este imperios necesara existenta sarmalelor in meniul de Craciun?? (si, daca ele tot exista, de ce nu ar fi umplute cu pui sau curcan?).

 

Prin natura profesiei mele, in fiecare an, dupa Craciun, ma confrunt INVARIABIL cu rezultatele nefaste ale exceselor facute in aceasta perioada si, partea cea mai infricosatoare este ca numarul creste de la un an la altul. Spun toate acestea si o sa le spun de fiecare data cand voi avea ocazia, pentru ca iubesc OMUL si imi doresc enorm ca si noi, romanii, sa VREM (in primul rand) sa avem o “deschidere ” spre un STIL DE VIATA SANATOS SI ECHILIBRAT, cu care nu avem decat de castigat !!! (castigam momente, ore, zile, ani, …. in plus la existenta noastra efemera). Progresele in lumea medicala si farmaceutica sunt inimaginabile, dar oare, nu este infinit mai usor si bine sa mancam un mar in locul unui infarct ??? (credeti-ma pe cuvant ca, a-la-long, asa se nasc problemele).

 

Sa privim Craciunul (d.p.d.v. culinar) ca o zi ca toate celelalte 365 (366) zile, si sa facem un MINIM efort de a ne “hrani “ mai bine sufletul, spiritul, si sa fim mai avari cu stomacul nostru. Haideti sa vedem cu totii realitatea si sa nu ne mai ascundem dupa motivatii, justificari, traditii. In ajunul acestei sarbatori, eu – omul de langa dumneavoastra, va doresc tot binele din lume, pace sufleteasca si o viata armonioasa!

 

Cu deosebit respect,

Dr. Veronica Daghie


Lasă un mesaj

CAPTCHA

Sunt de acord cu termenii si conditiile