Ce ar trebui sa mancam?

 

Una dintre cele mai comune intrebari pe care pacientii nostri o pun este: „Ce ar trebui sa mananc?“ Nu este deloc un aspect surprinzator avand in vedere toate informatiile conflictuale despre nutritie si dieta. Intr-o zi auziti despre cat sunt de nesanatoase grasimile pentru sanatate si despre cum conduc la boli de inima si cronice, doar ca sa aflati urmatoarea zi ca produsele cu continut redus de grasimi sunt rele pentru ca au in compozitie conservanti si zahar rafinat.

 

Nutritia a devenit un mediu foarte neclar, impanzit de contradictii despre ceea ce ar trebui sa mancam si ce nu. Nu-i de mirare ca toata lumea este atat de confuza.

 

Calitate nu cantitate

 

Singurul raspuns la aceasta intrebare este ca fiecare dintre noi are nevoie de o Dieta Personalizata bazata pe nevoile corpului sau, si bineinteles luand in considerare problemele sale de sanatate. In realitate nu conteaza atat de mult ce mancam, ci cat de calitative, naturale si sanatoase sunt produsele pe care le consumam.

 

Sfaturile nutritionale neclare apar dintr-o multime de surse – asa-zisi specialisti, mass-media sau corporatii din industria alimentara – toate folosind termeni precum „continut redus de grasimi“, „omega-3“,„antioxidanti“, „bogat in fibre“ si „fara gluten“ pentru a-si putea vinde produsele sau ca sa explice un anumit tipar nutritional. Tocmai de aceea este recomandat sfatul unui specialist care chiar stie care sunt alimentele care se potrivesc stilului nostru de viata si de la care ne putem astepta la cele mai bune rezultate.

 

S-au facut multe cercetari despre alimentele sanatoase si dietele nutritionale sanatoase. Noi, ca societate, am aflat astfel ca nu stim prea bine ce inseamna sa mancam sanatos. Ceea ce credeam ca este o alegere sanatoasa s-a dovedit a fi nu de putine ori a fi o alegere neinspirata. Din cauza tuturor acestor informatii divergente, am inceput sa inteleg de ce pacientii mei erau frustrati in privinta cresterii in greutate si a unei stari generale proaste in conditiile in care urmau sfaturi nutritionale pozitive. Am descoperit si ca oamenii cautau un leac universal valabil pentru a evita obezitatea, bolile de inima si alte afectiuni precum cancerul, diabetul de tip 2 si oboseala cronica.Si tocmai aceasta mentalitate sta intre noi si silueta pe care ne-o dorim. Nu exista un tipar de alimentatie miraculos care sa indeplineasca toate cerintele necesare unui corp sanatos si in acelasi timp sa se dovedeasca si foarte bun pentru silueta noastra.

 

Sfatul specialistului

 

De aceea ne trebuie un program pus la punct de un specialist alaturat unei schimbari de mentalitate. Cu alte cuvinte trebuie sa invatam ca sanatatea si greutatea corporala nu au legatura cu a manca mai putin dintr-un aliment si mai mult din altul. Nu este vorba despre a combina proprietatile nutritive pentru a obtine cele mai multe beneficii din doar unul singur. Este de fapt mult mai simplu decat atat. Trebuie sa invatam ca cel mai usor mod prin care sa fim sanatosi este sa mancam alimente adevarate. Nu poate fi mai simplu decat atat, nu-i asa? Speram ca odata ce oamenii inteleg ce ii determina sa devina supraponderali si bolnavi vor fi gata sa faca schimbarile necesare si sa inceapa sa consume alimente cat mai neprocesate si naturale.

 

Societatea in care traim are la baza un model alimentar gresit pe care il perpetueaza si il inrautateste din generatie in generatie. Un model care consta intr-o multime de alimente procesate, carne, grasimi si zahar asezonate din plin cu hormoni, aditivi sau conservanti. Pe scurt este o alimentatie pe care corpul uman nu este obisnuit sa o metabolizeze asa cum trebuie sau chiar nu reuseste deloc sa o integreze prin digestie. Nu e de mirare ca majoritatea oamenilor ajung in cele din urma sa sufere de afectiuni grave aparute parca din senin. Bolile cronice, obezitatea, bolile de inima, diabetul sau cancerul apar in viata noastra de multe ori fara multe avertismente si mai mereu fara sa aiba in aparenta o cauza precisa. Astfel, majoritatea bolilor cronice cu care ne luptam in ultimii ani sunt o consecinta aproape directa a felului in care ne hranim si ne raportam la mancare. Este adevarat ca si alti factori precum cel genetic ne aduc o predispozitie suplimentara catre acest gen de afectiuni, dar neglijenta de care dam dovada in alegerea dietei noastre zilnice ne pecetluieste de cele mai multe ori soarta si ne aduce fata in fata cu boli ireversibile si de durata.

Avand in vedere toate cele de mai sus ar trebui ca din ce in ce mai multi dintre noi sa fi m ingrijorati de ceea ce mancam si sa incercam sa ne schimbam stilul de viata abordand o alimentatie cat mai bogata in vitamine, minerale si antioxidantii de care avem nevoie si mai putin bazata pe alimente exagerat de procesate cu un nivel caloric impresionant raportat la cantitate.

 

Multe dintre alimentele pe care Dieta Personalizata le recomanda sunt interzise cu strictete in dietele rapide prezentate in reviste si la televizor. Ele nu sunt introduse in programul vostru de nutritie cu scopul de a reprezenta o abatere dulce si a se integra mai bine cu stilul propriu de viata, ci se afl a pe lista cu un scop nutritiv precis. Ele nu sunt alimente bune sau rele in sine, ci au devenit nocive ca urmare a felului in care unele sortimente sunt procesate.

 

 


Lasă un mesaj

CAPTCHA

Sunt de acord cu termenii si conditiile