Selectarea, combinarea si prepararea corecta a alimentelor! (partea a II-a)

 

Selectarea si combinarea corecta a alimentelor! (partea a II-a)

 

Concret, acum sa trecem la treba!

In primul rand, daca ne gandim sa asiguram organismului sursa principala de proteina: carnea, pestele, branza, oul, iaurtul, haideti sa vedem dragii mei cu ce combinam corect, sau incorect, PROTEINELE.

 

Sa incepem cu farfuria CORECTA. Asadar, ce as pune eu pe aceasta farfurie:

 

-       Un gratar de curcan / sau un mic / sau un snitel de pui. Cu ce ar fi corect sa combinam aceste alimente? In niciun caz Proteina - carnea in cazul nostru, NU se va combina niciodata cu tot ceea ce inseamna carbohidrati, si aici vorbim de paine, de paste, de orez, paine alba evident, cartofi, mamaliga… -  NICIODATA!

 

-       Proteinele se vor combina cu Legume! Orice inseamna leguma, ca este vorba de ardei, de ceapa, de o rosie sau doar de salata, putem sa le combinam cu proteine fara niciun fel de problema. 

 

 

-       Daca este sezonul rece si nu avem acces imediat la astfel de legume, atunci putem combina carnea cu o muratura. Atentie insa la cei hipertensivi, deoarece continutul de sare al muraturilor este destul de ridicat, deci si muraturile se vor consuma cu moderatie si bine spalate inainte

 

-       Mai merge sa combinam carnea cu o salata de varza, de baby spinach…, dragii mei, repet, orice inseamna legume.

 

https://www.dietepersonalizate.ro/

 

-       Cine suporta si ardeiul iute este mai mult decat bine-venit, deoarece capsaicina continuta de ardeiul iute face minuni la sanatatea inimii si nu numai, accelereaza si metabolismul.

 

Farfuria INCORECTA – ce punem pe aceasta farfurie? Ma voi duce catre ce e mai rau:

 

-       O bucata de ceafa de porc, deci nici macar cotlet, ceafa - ca este mult mai bogata in grasimi

-       Un mic

-       Un carnacior, ca sa fie treaba treaba pana la sfarsit…

-       Niste cartofi prajiti, evident cei copti sau cei fierti sunt prea sanatosi pentru aceasta farfurie

-       Dar parca nu as manca legume, parca as manca niste paine alba, cu miez pufos, abia scoasa din cuptor…

-       …si ce sa mai punem pe aceasta farfurie? Niste cascaval afumat – da, bun si asta!

-       …si micul nu merge fara mustar sau fara maioneza, deci punem si putin mustar … si dragilor cred ca ne-am facut din aceasta farfurie caloriile pe 2 zile…

 

https://www.dietepersonalizate.ro/ 

Acum sa trecem la combinatiile corecte sau incorecte ale CARBOHIDRATILOR.

 

Carbohidratii, dragii mei, reprezinta sursa noastra principala de energie si sunt indispensabili functionarii optime a organismului.

 

Dar haideti sa vede, ce avem aici: o portie de cartofi prajiti sau o portie de cartofi la cuptor cu rozmarin?

 

 

Bineinteles, cartofii la cuptor sunt varianta optima, diferenta intre cele doua feluri nu o reprezinta “decat” aportul de grasimi saturate si nu numai, 100 g de cartofi prajiti reprezinta cca 300-320 de calorii, pe cand 100 g cartofi copti reprezinta 90 de calorii si grasimi saturate mult mai putine.

 

Pe cartofii copti mai putem sa adaugam de asemenea, una dintre grasimile bune, nesaturate, cum ar fi: uleiul de samburi de struguri, din seminte de in, uleiul de rapita, de avocado. Sunt grasimi bine-venite si merg foarte bine in aceasta combinatie.

 

Dar totusi, daca optam o data pe an pentru o portie de cartofi prajiti - caci suntem oameni, nu-i asa?, Atunci haideti macar sa o facem in conditii mai putin rele.

 

Cu ce putem sa combinam cartofii prajiti? Oricum, in orice forma si in orice pozitie, cu orice fel de legume, pornind de la legume de sezon, varza, salate in orice fel de combinatii, cu mujdei de usturoi, cu muraturi.

 

dietepersonalizate.ro

 

Cu ce sa nu combinam cartofii prajiti? Repet, in niciun caz carbohidratii nu se combina cu proteinele. NU, NU, NU! In niciun caz cu paine, cu carne sau cu branza.

 

DOAR cu legume, iar pentru cei care prezinta intolerante digestive, putem sota legumele intr-o grasime buna, cum ar fi un untul de calitate, NU margarina!

 

Daca tot suntem la capitolul carbohidrati, as dori sa vorbim un pic si despre PAINE – painea care este indispensabila romanului…

 

Ce inseamna paine? Strict ne gandim ca painea este faina, si acum importanta alegerii sta doar in mainile noastre. Ce alegem? O paine dintr-o faina alba, care este mult mai gustoasa mai ales cand miezul este cald, cand coaja este crocanta sau o paine dintr-o faina integrala, o paine mai putin gustoasa dar cu calitati nutritionale net superioare?

 

 

Painea nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra, dar dragilor, haideti sa alegem painea de buna calitate, din faina integrala, care ne aduce un aport suplimentar de fibre, vitamine din complexul B-urilor, magneziu, zinc, proteine vegetale, spre deosebire de painea alba – la care miezul este numai amidon si are numai calorii “goale” cum mai sunt numite, si aduce organismului un surplus mare de calorii. Atentie insa, nu orice paine neagra, maronie, este si integrala. Trebuie sa ne uitam foarte atenti pe eticheta, sa verificam daca se folosesc coloranti sau alti aditivi. Atentie mare!

 

dietepersonalizate.ro

 

Acum, ca am descoperit care paine este buna, poate va intrebati si cu ce putem sa asociem painea, pana la urma? Mai ales cand copilasii nostri au nevoie de niste sandwich-uri si nu numai ei, nu-i asa?

 

Dragilor, putem sa facem din paine niste bruschette – adica niste paine prajita, dar nu uitati vorbim de painea de calitate: paine de secara, cu seminte, integrala, din care putem face diferite tipuri de bruschete: cu rosii, putin ulei de masline si oregano sau cu orice alt fel de legume - cu ardei copt, cu pasta de avocado, cu dovlecei rondele la gratar sau chiar cu salata de vinete, numai ca, atentie, in salata de vinete sa nu existe maioneza!

 

 

Deci, ca orice carbohidrat, painea merge bine combinata cu orice fel de legume. Iar pentru cei care doresc sa isi pastreze silueta, putem scoate chiar de tot painea din sandwich-uri, si sa mancam salata de vinete sau icrele sau zacusca, pe o felie de ardei gras sau pe o frunza de salata iceberg: punem putine vinete, apoi cateva feliute de rosii si o frunza de busuioc!

Incercati si voi acasa, apoi astept sa impartasim impresiile si experientele!


Lasă un mesaj

CAPTCHA

Sunt de acord cu termenii si conditiile