Asa cum am mai spus si repet de fiecare data, un lucru esential in orice dieta este acela ca pe noi nu ne ingrasa atat cat mancam, ci ceea ce mancam, calitatea alimentelor si cum le combinam intre ele.
Astfel, va aduc in atentie TROFOLOGIA – stiinta care se ocupa cu combinarea corecta a alimentelor. Nu va ingrijorati, caci nu vom intra foarte mult in amanunte teoretice – pentru inceput insa va voi prezenta un scurt ABC nutritional, apoi va voi prezenta practic si cateva variante de meniu - cum ne putem organiza farfuria “corecta” versus farfuria “incorecta”, atunci cand ne intereseaza cum sa mancam corect, si pana la urma sanatos, caci despre asta este vorba, nu-i asa?
In cadrul DIETEI PERSONALIZATE doza zilnica de calorii recomandata, se stabileste in functie de varsta, sex, activitate fizica existenta sau nu, si patologia asociata, daca este cazul.
Hrana noastra este formata din 3 grupe principale de alimente, pe care le voi prezenta pe rand, precum si importanta fiecareia:
PROTEINELE nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra zilnica, cel putin 15-20% din totalul caloriilor ingerate de o persoana peste.zi, ar trebui sa fie reprezentate de proteine.
Proteinele sunt acei aminoacizi care reprezinta o parte foarte importanta din componeta muschilor, tesuturilor celulelor, care trebuie sa faca parte integranta din alimentatia noastra si mai ales in cazul sportivilor, procentul de proteine din totalul caloriilor de peste zi, ar trebui sa creasca un pic, la 20-25%.
Exista 2 surse de proteine:
GRASIMILE au si ele rolul lor foarte bine prestabilit in alimentatia noastra. Sunt de departe insa si cele mai calorice: 1g de grasime reprezinta aportul a 9 calorii. Insa, ele sunt indispensabile bunei funtionari a organismului, contribuind la un sistem imunitar puternic, la buna functionare a creierului. Da, creierul cere grasimi si nu numai, grasimile contribuie si la o buna absorbtie a diferitelor minerale si vitamine.
La randul lor, grasimile sunt impartite in: grasimi bune, nesaturate si grasimi rele, saturate.
GLUCIDELE sau carbohidratii, a 3-a categorie de alimente, reprezinta de fapt baza celor 3 categorii principale. Acestea, din totalul caloriilor zilnice, reprezinta un procentaj intre 45-65%, fiind combustibilul major, principal al organismului nostru. Ppractic, fara glucide nu putem functiona. Trebuie sa ne gandim ca ele reprezinta principala sursa de energie a organismului nostru si sunt singura sursa de fibre. Ce se intampla cu aceste glucide? Odata ce sunt consumate, in organism ele se transforma in zahar si amidon, deci glucoza. Corpul nostru are nevoie indispensabila de glucoza, de la simplul act al respiratiei pana la antrenamente fizice. In plus creierul functioneaza numai daca are acces la glucoza. Aici vreau sa trag un mare semnal de alarma: atentie la cei care tin diete unde se restrictioneaza sau chiar se elimina aportul de carbohidrati – sunt foarte periculoase aceste diete!
Si carbohidratii sunt de 2 tipuri:
VERA MED CLUB FAMILY S.R.L.
Telefon:
Email: