Alimentatia bogata in antioxidanti

 

 

Antioxidantii au un rol bine definit si in ceea ce inseamna tonifierea si intinerirea corpului vostru, dar am ales sa le tratez separat, adica din punctul de vedere al beneficiilor clare pe care le aduc sanatatii voastre.

 

Asadar, alimentele antioxidante sunt cheia unui organism sanatos. Ele sunt cele care se ocupa cu echilibrarea corpului si cu lupta impotriva radicalilor liberi raspunzatori pentru o serie intreaga de afectiuni. Acestia se aduna in corp, de-a lungul timpului si declanseaza sau intretin boli grave precum afectiunile aparatului cardiovascular, boli arteriale sau chiar temutul cancer.

Prin urmare, retineti ca antioxidantii sunt arma naturala a corpului nostru in prevenirea si tratarea bolilor.

 

Unde gasim acesti antioxidanti?

 

Cei mai importanti antioxidanti se regasesc in urmatoarele alimente:

 

1. MIGDALELE

Reprezinta niste gustari bogate in energie si nu genereaza colesterol rau, iar datorita sterolilor sunt benefice pentru diabetici, reducand nivelul de zahar din sange.

 

2. SEMINTELE DE IN

Sunt bogate in proteine si fibre, aceste mici seminte oferind o cantitate importanta de omega-3 si acizi grasi. Semintele de in se pot consuma cu iaurt, in salate sau cu fulgi de ovaz.

 

3. ROSIILE

Studiile arata ca o dieta bogata in licopen poate reduce riscul de cancer al vezicii urinare, cel pulmonar, de prostata, de piele si stomac, precum si cel al bolilor coronariene.

 

4. CARTOFII DULCI

Cartofii dulci fac parte din categoria legumele cu cel mai bun aport nutritional. Chiar daca nu sunt cele mai folosite legume de la noi, antioxidantii continuti sunt foarte benefici pentru organism. Ei actioneaza in principal asupra problemelor inflamatorii cum ar fi artrita, guta sau astmul. In acelasi timp au un rol important in prevenirea cancerului de colon, continand si o cantitate mare de fibre digestive.

 

5. SPANACUL

Chiar daca nu toata lumea este innebunita dupa spanac, aportul sau de vitamine si de antioxidanti raportat la cantitatea consumata este unul dintre cele mai bune pe care le putem gasi. Trebuie doar sa cautam o cale cat mai gustoasa de a-l prepara si ar fi bine sa-l folosim cat de cat regulat, fiindca ne va aduce toate beneficiile aportului sau impresionant de antioxidanti.

 

6. ROZMARINUL

Folosit sub forma de ceai sau condiment, rozmarinul exceleaza in rolul de tonic general pentru sanatate. Are o calitate speciala de echilibrare a sistemului nervos, fiind folosit de la tratarea stresului pana la tratarea bolilor de inima. Dintre toate substantele continute de rozmarin cele mai importante sunt flavonoizii si acizii fenolici. Ambele substante constituie antioxidanti puternici, fiind mai ales folositori in tratarea si prevenirea afectiunilor de inima sau rinichi.

 

7. SOMONUL SALBATIC

Studiile au aratat ca antioxidantii continuti de somon sunt de mare ajutor in prevenirea cancerului de prostata. S-a observat, de asemenea, ca oamenii care au introdus in dieta lor somonul, consumand acest peste cel putin o data si cel mult de trei ori pe saptamana au intampinat o incidenta mai mica a cazurilor de cancer decat cei care nu au consumat deloc. Atentie insa la provenienta! Acelasi gen de studii au scos la iveala ca somonul de crescatorie este mult mai putin bogat in antioxidanti, fiind mult mai slab din punct de vedere al nutrientilor si continand mai multe grasimi.

 

8. AFINELE

Aceste fructe de padure au un continut important de antocianina. Aceasta este o substanta care are un rol extrem de important in tinerea in frau a radicalilor liberi, in reducerea inflamatiilor si a refacerii legaturilor neuronale.

 

9. CEAIUL VERDE

Flavonoizii sunt tipul de antioxidanti care abunda in compozitia ceaiului verde. Chiar daca denumirea lor ne spune sau nu ceva, efectele ar trebui sa ne convinga sa folosim ceaiul verde mai des in dieta noastra. De ce? Deoarece in principal regleaza tensiunea si sunt aliatii perfecti pentru imbunatatirea circulatiei sangelui. Este dovedit stiintific ca persoanele care au o dieta mai bogata in flavonoizi ar fi mult mai putin expusi riscului de boli cardiace. Bineinteles asta nu inseamna ca trebuie sa exageram, ceaiul verde avand de altfel, destule contraindicatii.

 

10. CIOCOLATA AMARUIE

Desi nu e chiar primul lucru la care ne gandim cand vine vorba de alimente care fac minuni pentru sanatatea noastra, pe aceasta lista isi gaseste locul tocmai ciocolata. Si nu e rau deloc ca e asa daca ne gandim ca de multe ori o dieta prea stricta este distrusa tocmai de pofta de dulce. Ciocolata amaruie, consumata desigur in cantitati normale, este o sursa numai buna de antioxidanti specializati in prevenirea unui numar mare de afectiuni. Punctul lor forte ramane insa cel al avantajelor pe care le aduce ciocolata amaruie in combaterea stresului si in prevenirea afectiunilor sistemului nervos.

 

11. TONUL

Antioxidantul cel mai important pe care il gasim in ton este seleniul. El are un efect foarte bine stabilit in functionarea sistemului imunitar. Corpul uman contine doar cantitati mici de seleniu si nu este deloc o idee rea pentru sanatatea noastra sa il ajutam sa obtina mai mult. De asemenea, este in acelasi timp vital pentru detoxifierea organismului producand mai multe enzime care ajuta la eliminarea toxinelor din corp. Seleniul are si un rol preventiv in tratarea cancerului, mai ales a celui de colon. Si unde mai puneti ca tonul are si un gust bun... fiind apreciat in toata lumea.

 

12. MORCOVII

Beta-carotenul continut de morcovi este printre antioxidantii cu proprietatile cele mai interesante. Folosit in combinatie cu vitamina E, care ii potenteaza efectul si pe care o gasim de altfel in morcov, este un mare plus adus sanatatii tale. De la pastrarea parului si a unghiilor intr-o stare perfecta, la mentinerea acuitatii vizuale sau intarirea gingiilor si pana la protejarea pielii de razele ultraviolete, morcovul face atat de multe pentru sanatate noastra incat nu poate fi inlocuit cu usurinta. Asadar, cu greu o sa gasiti un aliment cu proprietati generale mai bune pentru organism.

 

13. CEREALELE INTEGRALE

Cerealele integrale reprezinta o alegere buna din toate punctele de vedere. Pe langa faptul ca sunt o resursa importanta de compusi antioxidanti, acestea contin si foarte multe fibre, vitamine si minerale. Cele mai indicate dintre ele sunt cele pe baza de orz, porumb, ovaz sau grau, ori o combinatie intre acestea.

 

14. VINUL ROSU

Contine resveratrol, un compus natural care scade LDL, HDL si previne formarea cheagurilor de sange. Vinul rosu - poate fi numit cu adevarat un „lifesaver“, si nu degeaba consumarea lui este recomandata de medici.

Efectele antioxidantilor pe care ii contine vinul rosu asupra sistemului circulator sunt aproape de neegalat. Acestia incetinesc mutatiile genetice ale celulelor vinovate de producerea cancerului inhiband astfel raspandirea lor.

 

15. AVOCADO

Este plin de grasimi mononesaturate si bogat in acid folic, vitamina B etc. Insa acestea nu sunt singurele lucruri de care sanatatea noastra va beneficia.

Avocado este si o sursa foarte buna de proantocianide sau taninuri, care sunt unii dintre cei mai puternici antioxidanti intalniti in natura. Actiunea lor este de peste 18 ori mai puternica decat cea a vitaminei C si de aproape 50 de ori mai puternica decat cea a vitaminei D.

 

Fructe si legume cu continut crescut de antioxidanti

 

Unele dintre categoriile cele mai importante de alimente care contin antioxidanti sunt legumele si fructele.

De asemenea, trebuie sa retinem ca unele dintre cele mai sanatoase legume si fructe sunt intens colorate. Ca o regula generala, intensitatea culorilor corespunde cu acel continut de antioxidanti, care ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare si a cancerului. Asadar, consumati legume si fructe puternic colorate, ori de cate ori este posibil, fara sa le curatati de coaja. Si, nu uitati: coaja fructelor si a legumelor este o sursa foarte buna de fibre si antioxidanti!

 

Iata mai jos o lista cu fructele si legumele care au un continut crescut de antioxidanti:

• Sfecla

• Mure

• Broccoli

• Varza de Bruxelles

• Cirese

• Kiwi

• Grepfrut rosu (ATENTIE la contraindicatiile consumului sau)

• Prune

• Struguri rosii

• Ardei gras rosu

• Spanac

• Capsune


Lasă un mesaj

CAPTCHA

Sunt de acord cu termenii si conditiile