Se apropie Pastele, o sarbatoare (pentru noi, crestinii ortodocsi) cu foarte mare incarcatura emotionala, dar si CULINARA. Craciunul este mic copil pe langa Paste, ficatul nostru deja se afla in alerta: oua, miel, pasca, drob, etc si oare, cum am putea evita un lant de nemultumiri hepatice, digestive, etc. precum si un surplus de kilograme?
MIELUL
Orice masa de Paste se cinsteste cu carnea de miel. El este inclus in meniu deoarece, potrivit profetiei Sf. Ambrozie, sacrificarea mielului reprezinta jertfa Mantuitorului.
Insa, inainte de a consuma carnea de miel, este bine sa cunoastem cateva lucruri foarte importante din punct de vedere nutritional despre acest tip de carne:
contine circa:
- 200 cal / 100 g
- 13 g grasime / 100 g
- 20 g proteina / 100 g
- este o carne rosie si nu ar trebui sa consumam mai mult de 100 - 150 g / masa / saptamana;
- contine grasimi saturate care se depun pe artere, astfel, excesul putand determina diferite boli cardio-vasculare.
ATENTIE! Carnea de miel (indiferent cum este pregatita: friptura, ciorba, drob) poate determina inflamatia articulatiilor, determinand astfel crize de guta celor care sufera de aceasta boala.
STIATI CA… cu cat mielul este mai mic (sub 9 kg) cu atat contine mai multe purine, deci este mai toxic? Asa ca, daca tot e sa consumati carne de miel, atunci va recomand sa cumparati unul mai mare sau bucati dintr-un miel care sa aiba intre 10-15 kg.
DROBUL DE MIEL
La fel ca si carnea, si organele de miel sunt foarte toxice, fiind bogate in purine si greu digerabile. Astfel va recomand ca atunci cand pregatiti traditionalul drob de miel sa adaugati cat mai multe ingrediente care sa il faca mai usor pentru stomac, cum ar fi cat mai multa verdeata.
De asemenea puteti inlocui cu succes organele cu ciuperci sau vinete si astfel va veti bucura atat de gust – este delicios, va rog sa ma credeti, dar si de avantajele unui preparat dietetic, deoarece:
- Drobul clasic - cu ficatei / organe, are aprox 400 cal / 100 g
- Drobul dietetic - cu ciuperci sau vinete, are aprox 100 cal / 100 g
FRIPTURA DE MIEL
- obligatoriu se va face la cuptor/gratar si, in nici un caz prajita!
- pentru a se digera mai usor, este bine de acompaniat cu un vin rosu sec/demisec (se bea doar dupa aproximativ 15 minute de la terminarea mesei)
- contine aproximativ 250 cal / 100 g
- obligatoriu acompaniata de multe verdeturi, legume de sezon, mirodenii, condimente
A NU SE COMBINA cu:
- paine
- cartofi
- paste
- orez
BORSUL DE MIEL
Daca tineti neaprata sa consumati un bors de miel, incercati sa-l faceti cat mai dietetic (cumparati portiuni de miel cat mai slabe).
NU mai adugati: ou, ulei, smantana, cartofi, orez!
Folositi cu incredereborsul / zeama de lamaie si cat mai multa verdeata: tarhon, patrunjel, leustean, ceapa verde.
- 1 farfurie bors miel aproximativ 140 cal.
DE RETINUT! Iedul este o optiune mul mai sanatoasa in fata carnii de miel. Are o carne mai frageda, mai usor de digerat, nu creste colesterolul total si, de ce sa nu recunoastem este mai gustoasa si nu miroase asa pregnant ca mielul. Iedul contine chiar mai putine calorii decat puiul.
PASCA / COZONACUL
Incercati sa le mancati cu moderatie: maxim 2 felii/zi in aceste zile. Pasca dietetica se poate face fara faina sau cu orez
- 100 g cozonac aproximativ 320 cal.
- 100 g pasca aproximativ 350 cal.
OUALE ROSII
Pe masa de Paste semnifica jertfa Mantuitorului, sangele varsat si bucuria Invierii, de aceea ele trebuie sa fie in primul rand rosii!
ATENTIE! A nu se consuma mai mult de 1 ou / zi, si de preferat a fi consumul de oua fierte moi (se digera mai repede). A nu se combina cu paine, cozonac, friptura! Atentie si la vopseaua pe care o folositi, de cele mai multe ori este toxica.
- 1 ou mediu aproximativ 100 cal.
VINUL ROSU
Se va consuma nu mai mult de 250 ml / zi si acesta sa fie rosu sec / demisec. Nu se consuma in timpul mesei, ci dupa terminarea acesteia, la minim 15 minute.
- 1 pahar de vin aproximativ 100 - 125 calorii
Meniu pentru ziua de Paste
Micul Dejun
- 1 ou
Gustarea 1
- ananas crud sau un fruct de sezon (in cursul diminetii)
Dejunul
- friptura de miel la cuptor sau drob
- piure de stevie sau de spanac sau de urzici urzici
- salata asortata de sezon
Dupa-masa:
- 1 ceai hepatic
- 1 pahar vin rosu, optional
Gustarea 2
- 100 g cozonac / pasca
Cina
- 1 farfurie bors de miel
- legume de sezon
1. Nu mancati sau rontaiti toata ziua; stabiliti-va 3 mese principale si 2 gustari.
2. Nu puneti toate mancarurile laolalta, la aceeasi masa si in aceeasi zi
3. Atentie, la combinatiile alimentare pe care le faceti!
4. Folositi cat mai multe “verdeturi” de sezon: ceapa si usturoi verde, ridichii, salata verde, spanac, stevie, loboda, napi, praz, etc.
5. Hidratati-va corespunzator
6. Nu va odihniti imediat dupa masa! Incercati sa iesiti la plimbare in aer liber macar pentru 15 - 20 minute
Pana la urma ar trebui sa ne gandim ca ne aflam printre muritorii norocosi care au ce pune pe masa si spiritul sa domine in fata unei mese incarcate.
Cu respect fata de omul de langa mine,
Dr. Vera Daghie
VERA MED CLUB FAMILY S.R.L.
Telefon:
Email: